logo sdi romania
      • About SDI
      • SDI solutions
      • Other Tools
      • Testimonials & Clients
      • Qualification
      • Contact

      Liderii de astazi si construirea puntilor de comunicare

      Liderii secolului 21 sunt unici, tocmai prin abordarea si experienta care ii diferentiaza cu mult de cei din anii trecuti. Drept urmare, acum atentia cade asupra unei imbinari armonioase intre viata personala si cea profesionala, respectiv modul in care comunica si interactioneaza cu cei din jur, colegi sau angajati. In esenta aceste aspecte ofera puntea de crestere a unui lider, intr-un mediu care se dezvolta intr-un ritm accelerat, iar provocarile apar la tot pasul.

      Puntea de legatura

      Comunicarea eficienta poate fi codificata in numeroase feluri, insa, la baza se afla acelasi obiectiv: receptorul sa inteleaga in totalitate mesajul primit. Proces care pare simplu in aparenta, de multe ori se dovedeste a nu fi atat de eficient, tocmai pentru ca oamenii sunt foarte diferiti si au stiluri diferite de comunicare.
      Daca suntem atenti la valorile motivationale ale ascultatorului atunci cand trasmitem un mesaj, „de cum acesta are nevoie sa auda”, cu usurinta putem sa ne asiguram ca mesajul va ajunge la orice receptor. Un lider focusat are acest aspect in vedere pentru a construi relatii de succes si de incredere, atat in mediul profesional cat si in afara sa. O comunicare calitativa, centrata pe relatie devine punctul critic al succesului pentru noii profesionisti gata sa isi demonstreze strategiile de succes in lumea corporatista.
      Indiferent de continut sau subiectul discutat, o mai buna intelegere a propriei persoane si a importantei pe care ceilalti o au, poate ajuta liderii de azi sa fie mai eficienti in asigurarea si reusita in angajamentele lor. Aceasta perspectiva poate ajuta o persoana sa alinieze propriile valori motivationale cu ariile de interes si alegerile profesionale, dar si dobandirea unei mai bune intelegeri a conceptului „de ce” oamenii raspund intr-un anumit mod.
      Cu ajutorul Teoriei Constientizarii Relatiilor un lider poate folosi aceasta abordare atat in dezvoltarea personala, cat si in asistarea unei persoane pentru a-si gestiona mai bine propriul comportament pentru ca el/ea sa fie mai eficient in atingerea carierei dorite, si a obiectivelor personale.
      Pentru liderii de astazi, cunoscand ce ii determina pe altii sa „bifeze” si de ce oamenii actioneaza intr-un anumit mod, reprezinta o punte in comunicarea cu angajatii, colegii si totodata, vor intelege ca utilizarea unor procese diferite pot fi mai eficiente in atingerea a diferiti oameni.

      Constientizarea relatiilor

      Construita la inceputul anilor 1970 de catre dr. Elias Porter, Teoria Constientizarii Relatiilor este bazata pe ideea conform careia toate comportamentele au la baza un scop, cu modele comportamentale care devin vehiculul utilizat pentru a aduce rezultate. Scopul sau motivul din spatele alegerii reprezinta importanta principala, si nu comportamentul in sine. Oamenii pot manifesta aceleasi comportamente pentru motive diferite. De exemplu, toti oamenii mananca, dar cu toate acestea exista o varietate de motive care stau la baza acestei actiuni.
      Intelegand de ce o persoana actioneaza intr-un anumit mod reprezinta elementul cheie pentru a comunica cu el/ea intr-o maniera in care vor „auzi” mesajul transmis.
      Teoria Constientizarii Relatiilor a fost conceputa pentru a ajuta oamenii sa isi organizeze conceptele despre ei insisi si cei din jur, avand la baza patru modele sau sisteme motivationale:

      • dorinta autentica de a-i ajuta pe altii
      • dorinta de a fi asertiv si focusat in timp ce rezolvi o sarcina
      • dorinta de a fi autosuficient in raport cu propriile principii
      • dorinta ca grupul, oricare este acela, sa reuseasca

      Aceasta abordare ii ajuta pe oameni sa observe ca au libertatea de alegere si pot decide ca comportamentele lor sa se potriveasca valorilor personale, si totodata, sa acorde atentie si valorilor celorlalti.
      Accentul Teoriei Constientizarii Relatiilor este pus asupra recunoasterii faptului ca, pentru a fi eficient in orice relatie, este necesar sa comunicam cu o alta persoana „specific modului in care aceasta are nevoie sa „auda” (sistemul ei valoric motivational), si nu neaparat in modul in care „noi ne dorim sa impartasim” (sistemul nostru valoric motivational). In final, modul in care reusim sa construim relatii armonioase reprezinta cheia succesului.
      Mutandu-ne atentia de la a urmari doar comportamentul catre identificarea motivului sau considerentului care se afla in spatele comportamentului, nu doar ca vom dobandi o mai buna intelegere a propriei persoane si a celorlalti, dar vom incepe sa „imprumutam” comportamente care nu sunt punctele noastre forte si vom comunica cu alte persoane astfel incat informatia impartasita sa fie atat auzita cat si inteleasa.
      Inventarul Punctelor Forte Personale (SDI®) reprezinta instrumentul cheie pentru a introduce oamenilor Teoria Constientizarii Relatiilor. SDI® ajuta adultii sa devina constienti de tiparele lor caracteristice in relationarea cu ceilalti, identificand cum si de ce tiparele comportamentale variaza in functie de schimbarile situationale. Aceasta teorie usor de inteles ofera, de asemenea, o mai buna intelegere a tiparelor motivationale ale celorlalti si cum aceasta intelegere se aplica tuturor proceselor de comunicare si relatiilor, atat personale cat si profesionale.

      facebook-icon linkedin-icon

      Upcoming Events

      News and Videos

      • How to help people enjoy being productive

        Why is it that some people enjoy their work to the degree that it is no longer work, whereas others ... read more

      • More...

      Subscribe to our newsletter
      and receive a complimentary article “10 Criteria to consider when selecting the right assessment”

      SDI facilitators Ro.Md.Pl

      Resources

      • SDI global website

      • Facebook page

      • Linkedin page for PSP Ro.Md.Pl

      • Linked-in group for SDI facilitators


      © Copyright 2015 PSP Romania si Moldova. All Rights Reserved. Personal Strengths Policy